Tivolikapel met lindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tivolikapel

Beschrijving

Op de hoek met de Tieltstraat. Neogotische kapel "Tivolikapel", verwijzend naar een nabij gelegen voormalige herberg "Den Tivoli". "Ommegangkapel 6de wee", gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Tieltstraat met de nok schuin op beide straten. Beschaduwd door linden.

Opgetrokken door dokter Karel Lodewijk Schatteman (zie Kasteelstraat nummer 17) "ANNO" "1877" (zie opschriften) in gotische belettering ter vervanging van een oudere pijlerkapel, gekend onder de naam "het kapelleke van 't Pelderijn". Deze benaming verwijst naar een schandpaal, op een figuratieve kaart van 1769 met afbeelding van goederen in Ruiselede, toebehorende aan de familie Piers de Raveschoot, weergegeven op een driehoekig plantsoen midden op het kruispunt van de Tieltstraat en de Kapellestraat.

Beeldbepalende kapel met rechthoekige plattegrond en vlakke afsluiting. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (schubvormige leien), nok afgewerkt met vorstkam. Gebruik van arduin voor de dekstenen, bekronend kruis en afzaten en imitatiezandsteen voor datumsteen, venster- en deuromlijstingen en geprofileerde lijsten. Aan de voor- en achterzijde voorzien van overhoeks geplaatste, versneden steunberen. Rondboogdeur met geblokte omlijsting met imposten en sluitsteen met ruitmotief; dubbele bruinbeschilderde vleugeldeur. Driezijdig venster in de topgevel. Zijgevels met rondboogvormige muuropeningen met geblokte omlijstingen, bewaard schrijnwerk met houten, gevorkte roedeverdeling in de bovenlichten. In de achtergevel een rond venster, glas-in-loodraam met windroosmotief.

Witbepleisterd interieur met houten spitstongewelf en zwartmarmeren vloer. Piëta achter smeedijzeren hekken.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2765.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 103-104.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien