Lampaertskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lampaertskapel

Beschrijving

Neogotische kapel "Lampaertskapel", gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen, volgens kadastergegevens opgericht circa 1883 door de kinderen van Ferdinand Demuynck, die circa 1861 de bijhorende hoeve bouwt.

Gaaf bewaarde, neogotische kapel op rechthoekige plattegrond, met vlakke afsluiting. Verankerde (sierankers), rode baksteenbouw onder licht geknikt zadeldak (zwarte, mechanische pannen), gecombineerd met arduin voor de plint, dekstenen, schouderstukken, deur- en raamomlijstingen, rollaag en bekronende kruisen. Voor- en achterzijde met puntgevel en steunberen op de hoeken. Dubbele, bruinbeschilderde, houten toegangsdeur in spitsboogomlijsting, met erboven een driepas. Zijgevels met spitsboogvensters en ingeschreven driepasboog. Vensters met ruitvormig glas in lood.

Witbepleisterd interieur onder houten spitstongewelf op kroonlijst. Houten altaar achter smeedijzeren hekken, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen onder neogotisch afdak in de vorm van een windberg met hogels, bekronend kruis en visblaasvormige driepas. De muur achter het beeld is beschilderd met florale motieven. Zwartmarmeren vloer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1885/6.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 109.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 179.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien