erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Vredekapel bij hoeve Verkinderen

bouwkundig element
ID
90517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90517

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, opgericht in 1944 als gevolg van de hier geleverde gevechten tijdens de Bevrijding tussen Duitse en Poolse troepen. De kapel vormt een geheel met de erfafsluiting van de hoeve "Verkinderen".

Driehoekige veldkapel opgebouwd uit oranje baksteen met gecementeerd en van glaskorrels voorzien parement. Gecementeerde dekplaten en bekronend, arduinen kruis. Mijtervormige nis met Mariabeeld. Op de hoekblokken inscripties "AVE" en "MARIA" en in de geveltop jaartal "1944".

De erfafsluiting bestaat uit smeedijzeren hekken rustend op een lage bakstenen muur met arduinen dekplaat. Rechts van de kapel wordt de oprit naar het erf geflankeerd door overhoeks geplaatste bakstenen hekpijlers met arduinen bekroning en bolmotief, smeedijzeren hek.

De hoeve staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774. Vernieuwd woonhuis, eventueel in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1585.
  • BRAET M., Petrus Judocus De Muynck en zijn nageslacht, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 18, nr. 2, 2001, p. 79, p. 95.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 126.
  • GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 15, nr. 2, 1998, p. 61-88.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Vredekapel bij hoeve Verkinderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.