Hoeve Blauwleen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blauwleen

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, "Blauwleen", met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een met grint bedekt erf. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld gelegen in een afgebakend perceel met vier gebouwen rond het erf en ten oosten een boomgaard. Bewaard woonhuis, volgens kadastergegevens ongewijzigd sinds de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830), wellicht met 18de-eeuwse kern of ouder. Bestaande landgebouwen vervangen door nieuwe circa 1942 en circa 1943 oprichten van een bakhuis achter het woonhuis. Mogelijk is dit laatste gebouw, zie het gebruik van een typisch 19de-eeuwse bruine baksteen, ouder dan uit de kadastergegevens blijkt. Na 1943 wordt het schuurstalvolume uit 1942 nog vergroot en worden twee bijkomende landgebouwen opgericht ten oosten van het woonhuis en aan de oostzijde van het erf.

Erf toegankelijk via smeedijzeren hekken, gevat in bakstenen pijlers met piramidevormige bekroning. Schuurstalvolume ten oosten van het erf in rode baksteen onder zadeldak en met rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Boerenhuis ten noorden van het erf. Vermoedelijk in oorsprong enkel bestaande uit de vijf linkertraveeën. Daartegen zouden dan, vóór 1830, de twee hoge opkamertraveeën aan oostzijde worden toegevoegd. Wellicht wordt dan het volume achteraan onder laag dak bijgebouwd. Een beluikte opening in de zijgevel biedt zicht op de oorspronkelijke bakstenen achtergevel met een restant van een kalkzandstenen lijst.

Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven gepekte plint. Dubbelhuis met centrale, segmentboogvormige lage deur met grijsbeschilderde deuromlijsting in gesinterde baksteen en geprofileerde druiplijst. Beluikte vensters, segmentboogvormig in het oudere linkerdeel, rechthoekig bij de opkamer. Rechterzijgevel met beluikte segmentboogvormige keldergaten en houten blokraam in de top met bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

Westgevel met aanleunend landgebouw van circa 1943 en met sporen van een vroegere aanbouw. Stoep met bakstenen klinkers. Ten noorden van het boerenhuis bevindt zich een bakhuis met 19de-eeuws uitzicht in verankerde bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1942/5, 1943/15.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 170.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.
  • VERHOUSTRAETE A., Feodaal overzicht van Ruiselede (overdruk uit Appeltjes van het Meetjesland), Maldegem, 1965.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien