Molenhoekkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhoekkapel

Beschrijving

Veldkapel, "Molenhoekkapel" tussen nummers 2 en 3, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op de kaart van 1862-1863 van het Militair Cartografisch Instituut staat een kapel afgebeeld. De bouwheer is Ernest Roman Moerman, zie arduinen cartouche met initialen "E.R. / M." boven de toegangsdeur.

Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond in verankerde, bruine en rode baksteen onder zadeldak (kunstleien en zwartgeglazuurde nokpannen). Dak aan voor- en achterzijde voorzien van arduinen dekplaten, bekroond met smeedijzeren kruis. Spitsboogdeuropening met vernieuwde deur en geprofileerde bakstenen druiplijst. De verwilderde begroeiing verbergt de spitsboogvormige vensteropeningen met geprofileerde omlijstingen in de zijgevels.

Bepleisterd en blauwbeschilderd interieur onder een met platen bedekt gewelf. Eenvoudig houten altaar achter smeedijzeren hekken.

• Militaire stafkaart, 1862-1863.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, p. 106-107.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien