Kapel Grietjensgalge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Grietjensgalge

Beschrijving

Kapel "Grietjensgalge" gelegen bij de hoeve nummer 4 op de hoek met de Grietjensgalgestraat. Hier stond de galg van de heerlijkheid Maalstapel (zie Vlaagtweg), behorend tot de kasselrij Oudburg (Gent), waar in 1660 ene Margriete de Guchtenaer wordt opgeknoopt wegens de moord op haar kind.
Bakstenen pijlerkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen) en beschaduwd door een berk. Rondboognis met witbeschilderde bakstenen omlijsting en bekronend Calvariekruis.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 127-128.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 172.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien