Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina met kerkhof

Beschrijving

Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde. De plattegrond ontvouwt een vierkante westtoren, een driebeukig schip van zeven traveeën, koor met twee rechte traveeën en apsis, noordelijke en zuidelijke sacristie. De gotische kerk uit de 14de eeuw werd grondig gewijzigd in 1835; gotische westtoren uit de 14de eeuw met torenspits, binnenin de toren gedateerd op uitspringend stuk arduin 1576. Zandstenen toren; westgevel, schip en koor: baksteenbouw, negblokken en afgeschuinde plint van zandsteen. Neoclassicistische westgevel geritmeerd door drie rondbogen op vlakke penanten met doorlopende imposten van arduin, radvensters met ijzeren roedeverdeling in de spaarvelden. Rechthoekige deur geflankeerd door pilasters met lijstkapitelen onder bekronende druiplijst waarop Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Aflijnende geprofileerde zandstenen lijst. Ingebouwde westtoren, onderbouw uit de 14de eeuw, onder ingesnoerde achtzijdige spits (leien) van 1576, flankerende steunberen. Gekoppelde spitsboogvormige galmgaten, omlopende onderdorpels. Licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels, ramen in ijzeren harnas, in noord- zuidgevels afgewerkt met geprofileerde kroonlijst. In oostgevels van schip en apsis, kleine radvensters met ijzeren roedeverdeling. Calvarie tegen koor. Toren: kruisribgewelf. Middenbeuk onder tongewelf met kroonlijst; zeilen op achtzijdige basis met abacus. Geplafonneerde zijbeuken.

Mobilair

Kruisweg door Jan De Cooman (1935-1936). Biechtstoel door C.L. de Clerc (1838); communiebank in empirestijl (eerste helft van de 19de eeuw); koorgestoelte (midden 19de eeuw); preekstoel door F. Delcourt.

Orgel door C. Anneessens, 1838. Doopvont (18de eeuw).

• DUVERGER G. - VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium, Kanton Geraardsbergen, Brussel, 1975, p. 35-37.
  • TEMMERMAN M., Korte geschiedenis en beschrijving der parochiekerk van O.-L.Vrouw-Hemelvaart en de Heilige Catharina te Steenhuize-Wijnhuize, Steenhuize, 1976.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Kerkhof

Het kerkhof omheen de parochiekerk staat schematisch aangeduid op de Ferrariskaart uit de late 18de eeuw. Op de Atlas der Buurwegen is de omgeving precies opgemeten en staat het halvemaanvormige kerkhof met kerkhofmuur duidelijk aangegeven.

Het door een bakstenen muur met ezelrug omheinde kerkhof licht op een helling en is toegankelijk via een trappenpartij aan de zuidzijde. Tegen het koor hangt een driedimensionale gekruisigde christus onder een houten luifel. Het vergroende kerkhof herbergt verspreid enkele hardstenen graftekens zoals een kruis op een sokkel, een neogotische obelisk, stèles met (verhoogde) zerken in art deco en modernisme. Zowel grafstenen in het traditionele hardsteen als de nieuwe materialen uit de jaren 1960 tot 1980 zijn er te vinden, meet bepaald witte marmer en graniet. Tegen de sacristie en het koor staan verschillende eclectische stèles, een boomstamkruis en een gietijzeren kruis.

Het kerkhof werd bezocht in 2017.

Bouwfase van 1835

De "grondige wijziging" van het kerkgebouw in 1835 bestond uit een volledige sloop van het toenmalige kerkgebouw, met uitzondering van de gotische toren. Het nieuwe kerkgebouw in neoclassicistische stijl integreerde deze toren en werd voorzien van een gewijzigde oriëntatie, namelijk van west-oost naar zuid-noord.

• HERPELINCK H.J. 2006: Heren en prinsen te Steenhuyse (1155-1794): bijdrage tot de geschiedenis van Steenhuize-Wijnhuize, Ternat.
  • Informatie verkregen van H. Herpelinck (6 februari 2020).