erfgoedobject

Samenstel van dorpswoningen

bouwkundig element
ID
90490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90490
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Samenstel van drie woningen, nummer 76 voorheen met winkel, nummer 80 is de vroegere locatie van de herberg " 'T PRINSENHOF" zie opschrift boven de deur. (Opgenomen tijdens veldwerk maar in juni 2008 afgebroken). Op de Ferrariskaart (1770-1778) is reeds bebouwing te zien. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) met nagenoeg dezelfde configuratie, zie huidig. Verankerde baksteenbouw eventueel in kern opklimmend tot de 18de eeuw of ouder. Op de Atlas te herkennen als twee bredere en in het midden een smaller volume. Volgens kadastergegevens wordt nummer 76 verdeeld in twee huizen en in 1887 opnieuw samengevoegd. Twee bouwlagen van respectievelijk vijf/ vier, drie/ twee en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Verankerde baksteenbouw met beraapte en gecementeerde (imitatievoegen) gevels. Rechthoekige muuropeningen, bij nummer 76 met geprofileerde en bij nummer 80 met vlakke omlijstingen. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

Interieur van nummer 76 met opkamer aan de achterzijde boven een kelder met tongewelf en vloer met grijze plavuizen. De doorgang van winkelhuis naar woonruimte is overspannen met een brede korfboog.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, nr. 1865/49, 1877/33.
  • LISTHAEGHE M., Opening vernieuwde Oude Tieltstraat, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nr. 3, 1991, p. 139.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90490 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.