Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Achterin en dwars gelegen lage boerenarbeiderswoning toegankelijk via een smal weggetje, dat links van het huis als kerkwegel door de velden wordt verder gezet. Deze voetweg staat vroeger bekend onder de naam "Den Berdauw" (zie Waterboordstraat). Huis, met een kleiner volume, en wegel staan op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1842). In 1887 wordt de woning vergroot en in 1925 een aanbouw achteraan verwijderd. Verankerde, rode baksteenbouw met grijsbeschilderde plint, wellicht uit het begin van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bewaard schrijnwerk, vensters met grote roeden en schuiframen, oorspronkelijk met luiken, zie duimen. Stoep met cementtegels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1887/36, 1925/5.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 1, 2006, p. 35.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien