Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Bebouwing voor de eerste maal afgebeeld op een figuratieve kaart uit 1769, met achterin gelegen woonhuis, zie huidig. Op dezelfde kaart beschreven als "hofstedeken van de w(eduw)e Joannes Vandeweghe". Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat bebouwing aangeduid. Komt voor op het primitief kadasterplan (circa 1830) met woning ten zuiden en landgebouw ten oosten van het erf. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1865 verdeeld in twee huizen en ten westen een bakhuis opgericht. Circa 1903 worden beide woningen weer samengevoegd.

Het woonhuis kan in kern opklimmen tot de 18de eeuw. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en plint in sierpleister. Vensters met bewaard schrijnwerk, links met houten 18de-eeuws (?) kruiskozijn en halve luikjes, grote roedeverdeling. Lage, segmentboogvormige deuropeningen. Voorliggende weide met boomgaard van de straat afgescheiden door een meidoornhaag en smeedijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1865/43, 1903/78.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2765.