Herberg met slagerswinkel Den Hert

Beschrijving

Voormalige herberg met slagerswinkel "Den Hert", volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1866. Voorgevel met recenter parement wellicht in de jaren 1930-1940 aangebracht. Naar verluidt met achter de slagerswinkel (rechts) een opslagruimte voor voedingswaren. De herbergactiviteit (links) wordt tegelijk met de slagerswinkel/ kruidenierszaak in 1985 stopgezet.

Enkelhuis van twee bouwlagen en vier/ drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met twee ingangen links en rechts. Voorgevel met gele baksteen (streklagen) gecombineerd met rood voor de plint, doorlopende lijst en strekken. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, bovenlichten van de vensters op de begane grond met verticale roedeverdeling en gehamerd glas. Naar verluidt met bewaarde achtergevel met opkamer in lokaal gebakken donkerbruine baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1866/18.
  • BRAET M., Mijmeringen bij documenten en foto's 120 jaar Doomkerke, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 13, nr. 4, 1996, p. 162, p. 167.
  • BRAET M., Zwart Goed en hun kopers te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 16, nr. 3, 1999, p. 139-141.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 55.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien