Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ruiselede: uitbreiding

Beschrijving

Herenhuis met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat hier een smal vrijstaand volume aangeduid, pal tegenover de herenwoning, zie nummer 2. In 1794 vestigt Jan Frans Van Biervliet (1776-1857), handelaar afkomstig uit Ingelmunster, zich hier. Tussen 1825 en 1840 is hij gemeenteraadslid en circa 1845 bezit hij een veertiental woningen en meerdere gronden in Ruiselede. Ook is hij tot aan zijn dood voorzitter van de kerkfabriek. Tussen 1785 en de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) is het huis achteraan en aan de rechterzijde (wellicht met poort- en venstertravee) uitgebreid zodat de woning nu in een hoek aansluit bij het achterin gelegen huis nummer 7.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën bestaande uit een hoger en dieper hoofdvolume en rechts een lagere en smallere aanbouw onder zadeldaken (mechanische pannen). Verankerde, rode baksteenbouw met beraapte voorgevel boven een gecementeerde plint en witbepleisterde rechterzijgevels. Rondbogige 18de-eeuwse (?) deuropening met omlijsting in gesinterde baksteen onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden, voetenschraper. Rechthoekige vensters en poort met vlakke, bepleisterde omlijsting. Nieuw schrijnwerk met grote roedeverdeling naar oud model. Houten gootlijst op klossen. In de top van de beide zijgevels steekt een oculus, gedicht in de westgevel.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 1509.
  • BRAET M., Families Van Biervliet en Vanderhaeghen, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, 18.1, 2001, p. 29-30.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien