Lage arbeiderswoningen

Beschrijving

Lage arbeiderswoningen op de hoek met de Markt. Qua type en volume aansluitend bij Markt nummer 2. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1840 een volledige herbouw waarbij de huizen ten opzichte van Markt nummer 2 in een hoek worden geplaatst. Bouwheer is de "stoeldraeyer" Ivo Claerhout uit Ruiselede. In 1919 grenswijziging achteraan en bij nummer 3 toevoegen van een tweetal bijgebouwen. Circa 1922 terugbrengen van de oorspronkelijke grens en achteraan vergroten van beide woningen. Gaaf bewaard. Nummer 1 is een laag dubbelhuis van zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint. Getoogde of rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Deur met gedeeld betralied bovenlicht. Vensters oorspronkelijk met luiken zie duimen, bewaard schrijnwerk, schuiframen. Brede, bepleisterde lijst onder de dakgoot. Nummer 3 heeft twee traveeën en bewaard schrijnwerk.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen – Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, 1509.