Herberg Het Klein Waterkot

Beschrijving

"Het Klein Waterkot", voormalige herberg. Eventueel de locatie van een tweede watermolen gelegen tegenover de eerste (zie Aaltervoetweg nummer 6). De literatuur evenwel situeert deze tweede watermolen aan de Bambruggestraat. Volgens een document van 1581 is Franchoys Braet pachter van "de cooren wintmeulen taxpoele ende twee water meulenen", de drie molens op de heerlijkheid Axpoele.

Vrijstaande, lage woning in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strekken.

• DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 193.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 54.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien