Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel met oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Veldkapel "O.-L.-Vrouw van de Vrede" of "Vredeskapel", tevens oorlogsmonument op de hoek met de Kraaienbroekdreef. Opgericht door het 'Bevrijdingscomité van de Aalterstraat' in 1946 als dank voor de bevrijding van Ruiselede op 8 september 1944. In september 2004 werden in de kapel door twee Poolse oud-strijders vijf email-naamplaten onthuld met de namen van vier Poolse strijders die te Ruiselede in september 1944 het leven lieten (één met naam onbekend).

Witbeschilderde, verankerde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Vlak koor en puntgevels met betonnen dekplaten, aan de voorkant bekroond door een stenen kruis. Segmentboogvormige deuropening ingepast in dito nis met boven de deur het opschrift "OLVROUW VAN VREDE BVO". Zijgevels met segmentboogvormige vensters met glas in lood.

Witbeschilderd interieur onder tongewelf. Links een marmeren gedenkplaat met wijwatervat en opschrift "VRIENDEN UIT ST ALFONSE / MANITOBA, CANADA- / BEDANKEN OM DE BEVRIJ- / DING VAN 8 SEPT. 1944". Eenvoudig altaar met gipsen Mariabeeld. Vloer met rode plavuizen.

• BRAET M., Herdenking bevrijding 1944. Bezoek van Poolse oudstrijders Pawel Cmok en Stefan Jezierski, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 3, 2006, p. 106.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 119-120.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 192.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 350.
  • VAN WONTERGHEM E., Ruiselede 8 september 1944 strijd in de Kasteelstraat en Aalterstraat–'klein Chambois', in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 21, nr. 3, 2004, p. 132.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien