• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de bocht van de weg een erf met een gebouw weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden in de "Hulsveldhoek" de tot vijf gebouwen uitgebreide hoeve weergegeven, met als toenmalige eigenaar weduwe Bischoff-Gequire uit Kortrijk. Via verdeling komt de hoeve in 1848 in eigendom van Ferdinand Goethals uit Kortrijk, en vanaf 1867 van de Gentse advokaat Louis Goethals, tevens eigenaar van nummer 80, wiens familie tot in de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar blijft. In 1866 registreert het kadaster de bouw van het huidige woonhuis en de haakse schuurstalvleugel, laatstgenoemde gedateerd "1859" in zijgevel (gevelsteen), de afbraak van het bakhuis en de aanpassing van de overige bijgebouwen. In 1907 wordt nog een bijgebouwtje in de noordwestelijke hoek opgericht. In 1971 worden de bijgebouwen aan de westzijde van het erf afgebroken en door de huidige, grootschalige nutsgebouwen vervangen.

Aan de straat, erftoegang met roodgeschilderd ijzeren hek tussen vlak afgedekte, bakstenen pijlers. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen). Aan noordwestzijde van het erf, éénlagig woonhuis van acht traveeën met natuurstenen onderdorpels en korfboogopeningen onder helroodbakstenen strek; T-ramen met grote roedeverdeling; luiken. Aan noordoostzijde, imposante schuur met geïntegreerde hoevewinkel "Den IJsbeer"; dubbele dwarsschuur met dakoverstek op kardoezen, gekartelde bebording en rondboogpoorten, aan erfzijde vervangen door nieuwe metalen poorten; zuidzijgevel met vlechtingen, laaddeur en radvormig uilengat in top. Recente nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1866/36, 1907/131, 1971/94.

Auteurs: Callaert, Gonda