• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimt, zie weergave van twee losstaande gebouwen met bakhuis op het primitief kadasterplan (circa 1830) met tweede erftoegang aan de zuidzijde. In 1852 laat Henricus Ysenbrandt uit Tielt de oude landgebouwen door nieuwe hoevegebouwen vervangen. In 1889 wordt het woonhuis nogmaals afgebroken en vervangen door het huidig woonhuis.

Toegang tot verhard erf via geschilderd ijzeren hek tussen overhoekse, witgeschilderde betonnen pijlers; tweede erftoegang aan oostzijde met overhoekse, vlak afgedekte bakstenen pijlers, onder meer met lege rondboognis.

Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen). Eénlagig woonhuis met segmentboogopeningen (waarvan één gewijzigd) onder roodbakstenen strek, natuurstenen onderdorpels, nieuw schrijnwerk en dito luiken. In top van zijgevel, ruitvormige gevelsteen met bouwjaar "1889". Haakse, deels gecementeerde achteraanbouw onder zadeldak en aanbouw onder lessenaarsdak. Haakse stal met dakoverstek aan erfzijde, geïntegreerde schoorsteen, tweedelige staldeuren onder strek, stalvensters onder rechte latei en laaddeuren in zijgevels. Recentere aan- en bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1852/5, 1890/12.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 168.

Auteurs: Callaert, Gonda