erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
90246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90246

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met late art-nouveau-inslag, gebouwd in 1928 (zie datering gevelsteen) voor Jules De Mey, goudsmid uit Meulebeke en tevens bouwheer van nummer 50. Het bouwplan is gesigneerd door architect Léon Verthé (Ingelmunster).

Het huis wordt, net als de aanpalende panden nummers 49-51-53-55, opgetrokken op een deel van het perceel waar eertijds de "Statiemolen" met molenaarshuis gelegen is, ook gekend als "Statiemolen" of "Vermeulens molen". Deze molen is circa 1800 als houten staakmolen op torenkot opgericht en wordt in 1861 afgebroken en in 1863 wat verder heropgericht als stenen stellingmolen door olieslager Victor Vermeulen. Zowel de molen als het molenaarshuis worden tijdens de "strijd om Meulebeke" in oktober 1918 vernield en in 1922 afgebroken.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien/mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster in plaats van oorspronkelijke dakkapel (oeil-de-boeuf). Geprofileerde, geschilderde houten kroonlijst op gecanneleerde modillons. Kleurrijk materiaalgebruik voor gevelafwerking, zie geelbakstenen parement, witbakstenen banden en strekstenen en gebruik van natuursteen voor onder meer plint, onderdorpels, geveldecoratie en trap (twee treden). Brede rechterpoorttravee tot boven de kroonlijst oplopende als halsgevel met sieranker en frontonbekroning, gevat tussen lisenen, net als top bekroond met natuurstenen vazen. Rond- en segmentboogopeningen; geschilderd houtwerk van T-ramen met verticale roedeverdeling in bovenlichten. Boven de poort, groot driedelig balkonvenster met fraai ijzeren balkon, thans overgroeid door klimop. Houten vleugeldeur met beglazing voorzien van gestileerd hekwerk in art-nouveaustijl; natuurstenen latei met decoratieve negblokken. Erboven, blind gevelveld en tweedelig, rondbogig traplicht met glas-in-loodinvulling (medaillon met vaasmotief).

Grotendeels vernieuwde interieuraankleding. In traphal, witgeschilderde houten bordestrap met robuuste trappalen en opengewerkte leuning.
(Bouwaanvraag in privébezit).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1929/27.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.