Hoekwoning in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning in art deco

Beschrijving

Fraai woonhuis in art-decostijl, volgens kadaster gebouwd in 1931 in opdracht van Josepha en Aimée Rasschaert.

Hoekpand met afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); brede, vlak afgedekte dakkapellen met tweelichten. Kleurrijk materiaalgebruik van verzorgd, geelsierstenen parement met gecementeerde en witgeschilderde brede banden tussen de bouwlagen en gestileerde liseenmotieven; natuurstenen, sokkelvormende plint en trappen. Levendige volumewerking door risalietgevel met getrapte penanten en driezijdige bovenerkers op gestileerde consoles. Hoekvenstertraveeën oplopende in groot driezijdig dakvenster onder plat dak met robuuste balkons. Rechthoekige muuropeningen met grotendeels nieuw schrijnwerk; meerdelige benedenvensters met roedeverdeling. Frequent gebruik van gestileerd, geometrisch ijzeren hekwerk, onder meer lage leuningen van beneden- en hoekbalkonvensters, van deurbeglazing en bovenlichten en van tuinmuur langs de Wetstraat; laatst genoemde met aanpalende annex onder plat dak en autobergplaats.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1931/24.

Auteurs: Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het pand werd omstreeks 2018-2019 verbouwd tot een meergezinswoning. Bij deze werken bleef enkel de kenmerkende gevel bewaard. De tuinmuur en annex met garage aan de Wetstraat werd gesloopt.