Burgerhuis uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumpand

Beschrijving

Interbellumpand met inslag van cottage- en art-decostijl, volgens kadaster in 1922 gebouwd voor de Meulebeekse onderwijzer Alfons Ryckaert. Het kadaster registreert in 1938 een uitbreiding achteraan.

Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Levendige volumewerking door inspringende centrale traveeën, linkervenstertraveeën oplopende in dakvenster met brede puntgevel onder haaks zadeldak en rechtervenstertravee uitgewerkt als doorgetrokken, driezijdige erker onder schilddak. Geprofileerde, witgeschilderde houten kroonlijst op consoles. Kleurrijk materiaalgebruik voor gevelafwerking, zie verzorgd geelbruinbakstenen parement, natuurstenen plint (blokken) en onderdorpels en gebruik van simili voor onder meer vensteromlijstingen met gliefen, sluitstenen met platte rozet en slingermotief. Rechthoekige muuropeningen; deels bewaard geschilderd houtwerk van schuif- en T-ramen met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Geometrisch ijzeren hekwerk van halfrond balkon in tweede bouwlaag, fraaie beglaasde luifel boven inkom en van afsluiting op natuurstenen sokkel van centraal, verhard voortuintje. Tweedelige, houten deur met kleine beglazing voorzien van ijzeren hekjes; bovenlicht met kleine roedeverdeling. Natuurstenen trap.

Tegen inspringende, noordelijke hoek, beglaasd niskapelletje waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, naar verluidt na de Tweede Wereldoorlog aangekocht. Rechts, éénlagige annex onder plat dak met autobergplaats.

Interieur. Interieuraankleding in het derde kwart van de 20ste eeuw grotendeels vernieuwd, met uitzondering van enkele binnendeuren met beglazing. Inkom- en traphal met lambrisering in imitatiemarmerschildering; witgeschilderde, houten bordestrap met geometrisch opengewerkte leuning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1922/2, 1938/25.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 166.

Auteurs: Callaert, Gonda