Deel van magazijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Deel van magazijn

Beschrijving

Deel van voormalig magazijn behorend bij het herenhuis op de hoek met de Pittemstraat (zie Pittemstraat nummer 53), volgens kadaster in 1895 in opdracht van de Meulebeekse koopman Frans Viaene gebouwd. In de jaren 1930 gebeuren enkele grenswijzigingen met de straat en de aan de zuidzijde gelegen, later opgeheven spoorweg Tielt - Ingelmunster. Het magazijn, op dat ogenblik eigendom van de Wakkense handelaar Adelis Goethals, wordt opgesplitst.

Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) met verankerd roodbakstenen parement en hoge, gecementeerde plint. Straatpuntgevel met doorlopende zwartbakstenen dorpel en getrapte fries. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige benedenvensters onder doorlopende granitolatei; schuiframen met roedeverdeling in bovenlicht. Segmentbogige bovenvensters. Deur met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Lagere annex met autobergplaats.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1896/6, 1933/5, 1935/7, 1936/5, 1938/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1435, 3847.

Auteurs: Callaert, Gonda