Linde met boomkapelletje

Beschrijving

Boomkapelletje in linde aan de straat, tegen de haag van het erf van nummer 1. Beglaasd houten kapelletje, waarin witgeschilderd beeldje van zittende Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 166.

Auteurs: Callaert, Gonda

Lindeboom

Bij de hoeve (Spillebosstraat 1, Meulebeke) staat een mooi opgaande linde als kapelboom. De boom is geplant aan de straatkant, in een meidoornhaag die functioneert als afsluiting van het erf. De linde met daarin een blauw kapelletje vormt een eenheid met het bouwkundig erfgoed.

Het bevestigen van Mariakapelletjes aan lindebomen is een oud gebruik dat teruggaat op de voorchristelijke periode toen de Germaanse godin Freya bij de lindeboom vereerd werd.