erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90231

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, met oud woonhuis en nieuwe hoevegebouwen in 1942 opgericht.
Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de westzijde van de straat de toegangsweg tot een beboomd erf met twee gebouwen weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de hoeve in de "Slabaens hoek" weergegeven met woonhuis, grosso modo parallel bijgebouw en noordelijk gelegen bakhuis, met als toenmalige eigenaar Victoor Serdobbels uit Gent. Het woonhuis kent een uitbreiding in 1847 en het bijgebouw in 1873. In 1942 wordt een nieuw woonhuis gebouwd met behoud van het oude, naast diverse bijgebouwen die opgericht worden na afbraak van de bestaande en het bakhuis. De bijgebouwen kennen nog recentere uitbreidingen.

Verzorgd heraangelegd erf met oprit en toegang via buisleuninghek en overhoekse 20ste-eeuwse bakstenen pijlers. Oud woonhuis, in kern mogelijk opklimmende tot de 17de eeuw; éénlaagse, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen) met natuurstenen onderdorpels, getoogde en beluikte muuropeningen, waarin T-ramen met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht; deur in pilastervormige, zwartbakstenen omlijsting met gelijkaardig bovenlicht; geïncorporeerd schuurtje met schuifpoort. Woonhuis uit 1942 van twee bouwlagen onder zadeldak met roodbakstenen parement en zwartbakstenen plint, deuromlijsting en spitsbogige beeldnis; in zijgevel, laaddeur waarboven katrolsysteem. 20ste-eeuwse schuur en naar verluidt, verdwenen chicorei-ast.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/2, 1873/3, 1941/3, 1942/2, 1975/9.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.