erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
90230
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90230

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook gekend als de "kapel van de familie Buyse", volgens kadaster in 1878 gebouwd in opdracht van de Meulebeekse landbouwer Petrus Lambrecht, die de nabijgelegen hoeve laat herbouwen. Na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd op initiatief van Arthur Buyse.

Gelegen aan de oprit naar de hoeve nummer 2, met flankerende doornhaag en achterliggend weiland. Open bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met witgekalkte zijgevel. IJzeren nokkruis. Puntgevel met natuurstenen afdekstenen, licht uitkragende schouderstukken en getrapte sierlijst. Spitsboogtoegang met gemetst kruisje.

Interieur. Gepleisterde en witgeschilderde binnenafwerking; rood tegelvloertje. Achter hoog geschilderd traliehek met draad, gemetst altaar met beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Heilig Hart, Heilige Rita en Heilige Jozef met Kind.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1878/20.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 25, 165.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 32.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90230 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.