Sint-Amandusschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Amandusschool

Beschrijving

Sint-Amandusschool, ondergebracht in een voormalige 19de-eeuwse congregatiezaal met 20ste-eeuwse schoolgebouwen.

Historiek

In 1865 schenkt Ivo Goethals, olieslager uit Meulebeke, enkele onbebouwde percelen aan onderpastoor Aloïs Vandenberghe, die er een gebouw laat oprichten.

Het pand wordt achtereenvolgens in 1869 verkocht aan Odile Mulle de Terschueren uit Tielt en in 1890 aan brouwer Emile Goethals, burgemeester van 1888 tot 1920, tevens provincieraadslid en volksvertegenwoordiger (1912-1919) naar wie de in 1900 aangelegde Goethalsplaats genoemd is (zie Hoogstraat z.nr./ bij nrs. 2-4-6). Het huis wordt dan omgebouwd tot congregatiezaal met achterliggende bijgebouwen en uitbreiding met afdak.
In 1935 komt het gebouw in eigendom van "vzw Katholieke Kring De Verenigde Vrienden", waarbij het gekend is onder de naam "Den Tap".
In 1936 beslist men dat de parochiale jongensschool of Sint-Amandusschool, die lokalen heeft in de Tieltstraat, de Oostrozebekestraat en op de Plettinckplaats, het gebouw in de Tieltstraat verlaat ten voordele van de gemeenteschool en naar hier overgebracht wordt. Er wordt een nieuwe oostvleugel bijgebouwd en zowel de haakse achterbouw als enkele bijgebouwen worden afgebroken en vervangen door nieuwe bijgebouwen, later nog uitgebreid.

Op 4 mei 2003 wordt bij de school een klein educatief natuurreservaat geopend langsheen de Bezemstraat, gekend als "'t Groen Plekske".

Beschrijving

Westvleugel langs de straat als oudste gebouw; baksteenbouw van zestien traveeën en - thans - twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met bakstenen lijstgevel, gecementeerde plint en segmentboogopeningen (nieuw schrijnwerk), op begane grond gevat in spaarvelden. Uiterst linkertravee met aangepaste beglaasde inkom en groot bovenlicht. Recentere eenlagige oostvleugel van zes traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met dakkapellen en klasvensters in gecementeerde omlijsting. Aan oost- en zuidzijde, recentere schoolgebouwen en speelplaats die zich tot aan de Bezemstraat uitstrekt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1865/6, 1907/34, 1952/17, 1963/7, 1972/27.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 317, 1554, 1877, 2773.

Auteurs: Callaert, Gonda