Vlashandelaarswoning en aanpalende vlasschuur

Beschrijving

Woonhuis met aanpalende vlasschuur, respectievelijk gebouwd in 1930 (woonhuis, zie gevelankers) en 1935 (schuur, volgens kadaster) voor vlashandelaar Camiel Wittevrongel, die reeds in 1920 een éénlaagswoning aan de noordzijde heeft laten bouwen, thans gerenoveerd (nummer 162). In een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen worden de broers Wittevrongel geregistreerd als vlasfabrikanten die drie zwingelmolens in bezit hebben.

Eénlagige, verankerde baksteenbouw onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; rode en zwarte mechanische pannen). Gecementeerde plint en dito zijgevel met schijnvoegwerk. Segmentboogvensters onder strek met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Gewijzigde openingen, onder meer deur omgevormd tot venster en gedichte poortopening waarin twee vensters. Metalen schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1920/1/2, 1930/4, 1935/3.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 13, 264-265.

Auteurs: Callaert, Gonda