Gemeentepark

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentepark

Beschrijving

Gemeentepark, open groene ruimte in het dorpscentrum ten zuiden van het gemeentehuis en het postgebouw (zie Markt nummers 1 en 2), tussen de Kapellestraat ten westen en de Holdestraat ten oosten. Ingericht in 1981 als gemeentepark op een deel van het voormalige domein van het kasteel Bossuyt, dit na onteigening van de gronden en sloop van het tijdens de Tweede Wereldoorlog door brand vernielde kasteel (zie Holdestraat, Markt).

De afbakening van het park gaat grotendeels terug op de zuidzijde van het domein Bossuyt, met name waar zich de aangelegde tuin bevindt ten westen van het voormalige kasteel, met als zuidgrens de thans grotendeels overwelfde Lapperbeek. De noordzijde van het domein is deels ingericht als parking en voorzien van nieuwbouw, onder meer het gemeentehuis (1981) en het postgebouw (1984).

Parkje met grasperken, afgezoomd door lage aanplantingen en voorzien van verspreide bomen, onder meer bruine beuk, treurwilg, paardekastanje en eik; omlopende gebogen padenstructuur in betonstraatstenen. Parking aan de noord- en oostzijde.

Auteurs: Callaert, Gonda