erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

bouwkundig element
ID
90183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90183

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, ook gekend als "Beels kapel", herbouwd in 1949 op de plaats van een begin 19de-eeuws kapelletje.

Historiek

In 1810 bouwt Franciscus Beel nabij zijn hoeve een kapel als dank voor de behouden thuiskomst van zijn zoon Petrus uit het Franse leger. De kapel, die op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven wordt, wordt in de loop der tijd meermaals beschadigd en bestolen, doch telkens door de familie Beel hersteld. In 1842 vereert pater Jozef Beel, zoon van Petrus Beel, de kapel met verschillende relikwieën, onder meer van het Heilig Kruis, het Graf van Maria, Heilige Barbara, Heilige Antonius Abt en Heilige Cornelius. In 1949 laat Eerwaarde Heer Alfons Beel de huidige kapel oprichten na opnieuw een behouden terugkomst van een familielid, ditmaal van priester Remi Beel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brussel gevangen gehouden wordt.

Beschrijving

Goed onderhouden kapel, gelegen aan een bocht van de weg, omgeven door linde, wilg en meidoornhaag; omliggend kasseistoepje.
Roodbakstenen kapel met halfronde kooruitbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met geschilderde, houten dakoverstek op consoles. Puntgevel met vlechtingen op schouderstukken en uitlopende hoeksteunberen. Natuurstenen plint, kraagstenen, topkruis, afzaten en trede. Sierankers. Rondboogvensters met ruitvormige glas-in-loodinvulling en dito nis in top. In verdiepte nis, rondboogtoegang met geschilderde houten vleugeldeur. Op de straatgevel aangebrachte initialen van bouwheren en bouwjaren "F B 1810" EN "A B 1949".

Grotendeels witgeschilderde en gepleisterde binnenafwerking onder tongewelf; wit-zwarte natuurstenen tegelvloer. Koorgedeelte met geschilderde tekst "O.L.VROUW TROOST IN NOOD", afgescheiden door middel van hoog, tweedelig witgeschilderd traliehek. Natuurstenen altaar met tabernakel, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op maan met slang; flankerende gepolychromeerde beelden van Heilige Rochus, Heilige Cornelius, Heilige Barbara en Heilige Antonius Abt; zittend Mariabeeld gesigneerd "A. ALLOO" met opschrift "KOMT TOT MIJ". Natuurstenen wijwatervat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1948/37.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 85-100, 163.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 27.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 243.
  • Het monument van de Paanders, Beels Kapelle kent een bewogen geschiedenis, in De Weekbode, 17 maart 2000.
  • MUYLAERT F. (red.), Kerken in West-Vlaanderen, Deel 1, Roeselare, 1992, p. 119.
  • Paanderspad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1991, p. 7-11.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.