erfgoedobject

Herberg den Cleenen Paender

bouwkundig element
ID
90180
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90180

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mogelijk de voormalige 18de-eeuwse herberg "'t Scaeck", later "den Cleenen Paender" genoemd, met achterliggend bijgebouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Net als nummer 115 eigendom van Ignatius Tijtgat, die aan de zuidzijde van de straat de "derde Paandermolen" opricht, een stenen graan- en oliewindmolen die in 1870 afgebroken wordt. In de tweede helft van de 19de eeuw vermeldt het kadaster het haakse bijgebouw als zwingelarij met weverij en wordt het erf afgesplitst van dat van nummer 115. In de jaren 1950 wordt een perceel aan de oostzijde toegevoegd, een nieuw bijgebouw opgericht dat kort erna, net als de voormalige zwingelarij, wordt uitgebreid, en een verbindingsvleugel tussen het woonhuis en het bijgebouw langsheen de Landegemstraat gebouwd.

Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met gecementeerd parement voorzien van schijnvoegen, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en luiken. Achteruitspringende, blinde linkertravee; rechts, gecementeerd muurtje met ijzeren hek tussen overhoekse, geschilderde pijlers met piramidaalvormige afdekking. Oostzijgevel met halfcirkelvormig zoldervenstertje. Achterliggend erf met losse verharding, aan de zijde van de Landegemstraat omheind door bakstenen muur met ronde bakstenen pijler en dito bekroning. Ten oosten, schuur en voormalige zwingelarij onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met segmentboogdeurtjes en -poort en rondbogig laaddeurtje in zijgevel. Recentere aan- en bijgebouwen, onder meer (vermoedelijk vlas-) schuur in betonsteen. Aan noord- en westzijde, kleinere bakstenen nutsgebouwen onder pannen of golfplaten zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1955/89, 1956/75.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg den Cleenen Paender [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.