Hoeve Hof ter Erpen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Erpen

Beschrijving

Grote gesloten hoeve gelegen in een vallei, in een weids, beboomd landschap. Voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij Gent; zetel van de vierschaar van de heerlijkheid Erpen.

Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten oosten, overluifeld getoogd voetgangersdeurtje in omlijsting van zandsteen uit de tweede helft van de 18de eeuw, daarnaast, links, oker geschilderd poortgebouw. Ten noorden, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen) met klokkenruiter en windwijzer; jaartal 1750 op gevelsteen boven deur van de achtergevel. Okergeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen. Voorheen beluikte zandstenen kruiskozijnen. Deur in omlijsting van zandstenen negblokken; getralied bolkozijn als bovenlicht. Daarboven barokke cartouche met wapenschild (drie sleutels zie Sint-Pietersabdij). Achtergevel met talrijke aanbouwen uit de 19de eeuw en later; enkel twee vensters en de deur zijn zichtbaar gebleven, uitgewerkt als voorgevel. Rechts, okergeschilderde zijpuntgevel met vlechtingen.

Links, in het verlengde van het boerenhuis, stalvleugel van drie traveeën met segmentboogdeur in omlijsting van zandsteen (tweede helft van de 18de eeuw). Ten westen, rechthoekige veldpoort onder pannen zadeldak; rechts, grote bakstenen dwarsschuur onder pannen zadeldak (19de eeuw). Ten zuiden, lagere stalvleugel onder pannen zadeldak met okergeschilderde erfgevel op gepikte plint. Ten oosten, twee rechthoekige inrijpoorten, links ingewerkt in okergeschilderd bakstenen poortgebouw onder schilddak, poort in omlijsting van zandsteen (tweede helft van de 18de eeuw); rechts, in bakstenen poortgebouw onder afgewolfd zadeldak (golfplaten). Tussen beide poorten, recente en aangepaste aanhorigheden onder zadeldaken onder meer met golfplaten. Ten oosten van de hoeve, schuur met houten bebording op bakstenen voeling. Ten westen, nieuwe loods.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle