• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In oorsprong omwalde hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen.
Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt het omwalde en beboomde erf weergegeven, waarop zich twee volumes bevinden. De huidige gebouwen in U-vormige opstelling klimmen op tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaar landbouwer Ignatius Vanhollebeke uit Meulebeke.  In 1907 registreert het kadaster een vereniging van boomgaard, huis en schuur die een aanbouw krijgt. In de loop van de 20ste eeuw kennen de gebouwen nog enkele uitbreidingen en aanpassingen.

Lange oprit met losse verharding naar omhaagd erf met open, witgeschilderde betonnen afsluiting met draad. Toegang via witgeschilderde pijlers met bolbekroning. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Woonhuis van zeven traveeën met deels vernieuwd parement, segmentboogopeningen, nieuw schrijnwerk en dito luiken. Haakse schuurstalvleugel, verhoogd zie bouwsporen in zijgevel; muuropeningen onder witgeschilderde lateien en rechthoekige poort. Klein haaks stalletje, grotendeels gecementeerd met recentere aanbouwen; rechthoekige staldeurtjes en -vensters voorzien van schuifluikjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1907/90.

Auteurs: Callaert, Gonda