• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis, waarvan het erf volgens kadaster in 1864 wordt aangepast bij de rechttrekking en verbreding van de Oostrozebekestraat, met bouw van een nieuw woonhuis, een aardappelkelder en een bijgebouw voor de toenmalige eigenaar Francis Goethals, landbouwer uit Meulebeke.

In 1955 registreert het kadaster de bouw van een muur en bijgebouwen langs de steenweg, en nutsgebouwen aan de zuidoostzijde van het erf.
Deels ommuurd erf met kasseibestrating, losse verharding en aanplantingen. Toegang gemarkeerd door recente, lage witgekalkte erfpijlers met buisleuninghek waarin de letters "G P" verwerkt zijn; tweede toegang langs de Oude Diksmuidse Boterweg. Witgekalkte of gecementeerde en witgeschilderde (woonhuis) bakstenen bestanddelen. Aan noordzijde, éénlagig dubbelhuis onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde pannen) met muurankers, siercementering in plint, natuurstenen onderdorpels, segmentboogopeningen (schuiframen) en nieuwe deur in vlakke omlijsting; zijgevel met vlechtingen en gedicht rondbogig zoldervenster. Aardappelkelder met steunbeer en verdiepte korfboogtoegang in nis. Deels verbouwde stal onder zadeldak met Vlaamse pannen. Recentere nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1865/13, 1955/92.

Auteurs: Callaert, Gonda