Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook gekend als "kapel van Loncke", volgens kadaster in 1876 gebouwd, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel die op de kaart van P. Vander Maelen (1850) weergegeven wordt. Bouwheer is de Meulebeekse molenaar Leonard Loncke, tevens eigenaar van de "Plaatsmolen", de Herentmolen en "Ginste Stampkot", een oliewindmolen in het gehucht de Ginste (Oostrozebeke). Op 16 oktober 1918 wordt de kapel tijdens een Duitse granaataanval beschadigd, later hersteld.

Ruime neogotische kapel met driezijdige koorafsluiting. Verankerde rode baksteenbouw onder zadel- en schilddak (nok loodrecht op straat; zwarte en rode Vlaamse pannen) met omlopende, gecementeerde en geschilderde plint. IJzeren nokkruis. Gevelritmering door middel van versneden (onder meer hoek)steunberen. Westgevel uitgewerkt als puntgevel met aandak op licht uitkragende schouderstukken met centrale, doorgetrokken spitsboognis, waarin segmentboogtoegang met houten vleugeldeur, spitsboogveld met dito nis waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en neogotisch drielicht. Zijgevels onder dubbele baksteenfries met neogotische spitsboogvensters in baksteenomlijsting en natuurstenen afzaten. Blind koorgedeelte. Aan de zijde van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, laag bakstenen muurtje.

Witgepleisterde binnenafwerking met recentere plaatlambrisering en nieuwe tegelvloer; spits houten gewelf uitlopende op schalken met knopkapitelen. Niet-figuratieve glas-in-loodramen. Lourdesgrot achter groengeschilderd traliehek, waarin bouwjaar "1876" en initialen "E.V." zijn verwerkt, wellicht van de smid Emiel Vierstraete (zie Sint-Amanduskerk). Beelden van Onze-Lieve-Vrouw met opschrift in aureoolvorm "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS", Bernardette Soubirous, Heilige Jozef met Kind en Heilige Anna met Maria als meisje, beide laatstgenoemden op decoratieve console. Wandkandelaar, offerblok, natuurstenen wijwatervat en ex-voto's op westmuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1877/14.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 107-119, 162.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 23.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 147, 226.
  • Hulstveldepad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1979, p. 10.