• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1851 een kleine uitbreiding van het woonhuis en het bijgebouw. In 1944 en 1976 gebeuren verdere uitbreidingen aan de bestaande gebouwen tot de huidige toestand, met tevens oprichting van nieuwe nutsgebouwen aan oost- en zuidzijde van het erf.

Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen). Ten noorden, langgestrekt woonhuis met witgekalkte erfgevel, gecementeerde plint, recente dakkapel, rechthoekige muuropeningen, in noordgevel onder betonnen latei, en recentere aanbouwen. Ten westen, aan de straat, haakse schuurstalvleugel met dakoverstek, gedichte openingen, erfgevel met tweedelige staldeurtjes en schuifpoort en zijgevel met laaddeurtjes; recente aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten). Bakhuis ten zuidwesten van het erf en recentere nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/107, 1944/37, 1976/46.

Auteurs: Callaert, Gonda