Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua

Beschrijving

Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua, volgens kadaster in 1898 opgericht in opdracht van handelaar Adolf Warnez en koopman Leo Poelvoorde, beiden uit Meulebeke.

Achteruitspringende kapel, aangebouwd tegen de westzijgevel van nummer 41, met bakstenen muurtje aan de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met ijzeren nokkruis. Puntgevel aan de straat met getrapte fries en zwartbakstenen omlijstingen, doorlopende druiplijst en consooltjes van aflijnende friezen. Rechterzijgevel met spitsboogvenster voorzien van waaiervormige roedeverdeling. Houten segmentboogdeurtje. In top, beglaasde spitsboognis waarin beeldje van Sint-Antonius van Padua met Kind.

Witgeschilderde binnenafwerking met vernieuwde lambrisering onder houten spitstongewelf met ribben. Vloer in zeszijdige cementtegels. Neogotisch houten altaar afgescheiden door smeedijzeren traliehek. Beelden van Heilige Antonius van Padua, twee beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en klein beeldje van Salvator Mundi. Natuurstenen wijwatervat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1898/3.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 38-39, 161.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 21.

Auteurs: Callaert, Gonda