Burgerhuis La Roserie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis La Roserie

Beschrijving

"La Roserie", woonhuis met inslag van cottagestijl, volgens kadaster in 1921 gebouwd voor de Brusselse nijveraar Leon Cassiers; achterliggende bijgebouwen in 1942 vergroot.

Achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn met voortuin en zij-oprit, afgescheiden van de straat door ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen), aan straatzijde met overkraging voorzien van schoorwerk, aan zijgevel dakrand met gekartelde bebording. Gelijkaardige bebording aan dakkapellen. IJzeren windwijzers. Sierankers. In- en uitspringende gevelvelden ten gevolge van erkeruitbouwen. Gestileerde ijzeren balkonleuningen. Segmentbogige bovenvensters (T-ramen) met luiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1921/1, 1942/16.

Auteurs: Callaert, Gonda