Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Beschrijving

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.

Ietwat achteruitspringende kapel aan de oprit van de woning nummer 19, omgeven door begrint perkje. Kapel op octogonaal grondplan met roodbruinbakstenen parement, aflijnende tandfries en hoeksteunberen; leien tentdak bekroond door ijzeren nokkruis. Spitsboogvensters onder roodbakstenen strekken waarin nieuw schrijnwerk. In witgepleisterd spitsboogveld boven de toegang, opschrift "1941/ ONZE/ LIEVE VROUW/ VAN VREDE/ B V O".

Interieur met beplankt achtzijdig gewelf, witgeschilderde muren en nieuwe tegelvloer; houten altaartafel. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Jozef met Kind en Heilige Antonius van Padua met Kind. Wandofferblok en wijwatervat.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1940/Henri Maes.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1956/45.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 67-69, 160.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 20.

Auteurs: Callaert, Gonda