Winkelwoonhuis 't Bloemerietje

Beschrijving

"'t Bloemerietje", in kern 19de-eeuws pand, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw met diverse functies als herberg en woonwinkelpand, met name van kleermaker Camille Deprest met (thans verdwenen) houten winkelpui. In oorsprong één geheel met nummer 21 dat na opsplitsing een modernistische gevelaanpassing kent en nog later verbouwd wordt. In de loop van de 19de en de 20ste eeuw wordt het pand met een bijgebouw langs de Karel van Manderstraat uitgebreid.

Hoekpand van twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen). Deels bewaarde geprofileerde houten kroonlijst. Geschilderd baksteenparement; natuurstenen onderdorpels. Afgeschuinde, smalle hoektravee oplopend in trapgevel (drie treden) op licht uitkragende schouderstukken met rondbogig dakvenster. Hoekbalkon met ijzeren leuning. Muuropeningen, onder meer grote benedenvensters onder ijzeren I-profiel met rozetbouten. Verdwenen houtwerk van winkelpui, uitstalramen met verticale roedeverdeling in bovenlichten en T-ramen met grote roedeverdeling. Langs de Karel van Manderstraat, annex van twee bouwlagen onder plat dak met muuropeningen onder gelijkaardige profielen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1863/30, 1900/9, 1912/14, 1919/10, 1920/7, 1929/62, 1944/16, 1980/13, 1987/24.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 538, 1013.

Auteurs: Callaert, Gonda