Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg, later ingericht als onder meer winkelpand en "Nieuwkuis Sirius", in kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar de Meulebeekse koopman Francis Bruyneel. In 1901 vergroot met achterliggend bijgebouw en deel van de tuin van nummer 8.

Laat-classicistisch breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met plein; mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Bovenbouw voorzien van witgeschilderde siercementering, onder meer decoratieve banden en omlijstingen van getoogde muuropeningen (T-ramen), blind in centrale travee. Aangepaste begane grond, waardoor korfboogpoort in rechtertravee verdwenen is; groenbetegelde pui met recentere herbergramen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1901/39, 1960/95.

Auteurs: Callaert, Gonda