Neoclassicistische brouwerswoning

Beschrijving

Neoclassicistische brouwerswoning volgens kadaster in 1863 gebouwd voor de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts, tevens eigenaar van de naastgelegen herberg, op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis met bijgebouwen langsheen de Kapellestraat.

In 1905 laat de toenmalige eigenaar en brouwer Camiel De Jonghe de bestaande gebouwen uitbreiden en een achterliggend bijgebouw optrekken, waarin een weverij wordt ingericht.

Het pand loopt schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog waarna de weduwe van Marcel De Jonghe aanpassings- en herstellingswerken laat uitvoeren en de bijgebouwen vergroten. Het brouwerijcomplex kent in de loop van de 20ste eeuw nog enkele aanpassingen.

Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, samen met nr. 4 onder schilddak (nok evenwijdig met plein; mechanische pannen). Nieuwe kroonlijst. Dubbelhuis met recenter parement in gele siersteen; natuurstenen plint, onderdorpels en licht verdiepte vlakke omlijstingen. Rechthoekige muuropeningen; T-ramen. Centrale inkomtravee met driezijdige bovenerker op natuurstenen console. Beglaasde, tweedelige houten poort met gestileerd hekwerk en rechthoekige bovenlichten. Verankerde witgeschilderde zijgevel.

Aan de zuidzijde, langs de Kapellestraat, achteruitspringende 20ste-eeuwse brouwerijgebouwen met roodbakstenen parement onder plat dak. Beglaasde rondbogige gevelkapel in natuurstenen omlijsting, waarin bustebeeldje van H. Broeder Mutien Marie.
(geen toestemming tot plaatsbezoek)

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1863/107, 1906/24, 1943/29, 1957/103, 1963/53, 1974/41, 1987/20, 1991/24.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 462, 1671, 1994, 2028, 3794.

Auteurs: Callaert, Gonda