School en klooster Marialoop

Beschrijving

Vrije kleuter- en lagere school "Marialoop" met voormalig kloostergebouw, opgetrokken in 1881 met 20ste-eeuwse uitbreidingen.

Historiek

In het tweede kwart van de 19de eeuw begint het gehucht Marialoop tot bloei te komen. Nadat in 1863-1865 een gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning aan de Marialoopplaats wordt opgericht, stichten de Zusters van Liefde van Heule op initiatief van pastoor Aernoudt in 1881 een vrije meisjesschool. De gemeenteschool loopt hierdoor leeg en wordt na sluiting als ontspanningszaal in gebruik genomen, tot in 1963 de afbraak volgt om de aansluiting met de Marialoopplaats te verbreden.

In 1909 wordt de school met naastliggend kloostergebouw uitgebreid met een oostelijke aanbouw en achterliggende bijgebouwtjes. In 1912 worden een haakse achterbouw en een parallelle klasvleugel opgericht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden er soldaten ingekwartierd in het klooster en de school, die veel schade oploopt. In 1939 breidt men het achterliggende klasgebouw uit. In 1975 fusioneert de school met de Sint-Amandusschool in het centrum en in 1977 schenken de zusters hun eigendom daar aan de parochiale werken van de dekenij Tielt.

In de jaren 1970-1990 gebeuren diverse verbouwings- en uitbreidingswerken, onder meer groeperen van de afzonderlijke gebouwen, bouw van een sanitair blok en nieuwe kleuterklassen en heraanleg en uitbreiding van de speelplaats.

Beschrijving

Aan de straat gelegen schoolcomplex met verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadel- of mansardedak met voorliggende parking. Centraal, voormalig kloostergebouw met verharde voortuin omgeven door lage bakstenen ommuring met hoog ijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met lichtbruinbakstenen lijstgevel onder tandfries en helroodbakstenen segmentboogstrekken. Centrale travee oplopend in frontonvormig dakvenster waarin oculus. Natuurstenen onderdorpels; nieuw schrijnwerk. Deur met segmentbogig bovenlicht. Erboven, rondbogige beglaasde gevelnis in bakstenen omlijsting met gepolychromeerd beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, onder kepervormige sierlijst. Deels beraapte achtergevel.

Aan weerszijden, éénlagige klasvleugels met aflijnende tandfries en gekoppelde klasvensters onder witgeschilderde latei. Haakse aanbouw onder lessenaarsdak.

Speelplaats met nieuw ijzeren hek langs de Marialoopsteenweg en hoge muur in baksteen en betonplaten langs de Drongensveldweg. Achterliggend parallel klasgebouw van twee bouwlagen met recentere aanbouw; oudste deel (1912) voorheen met grote segmentbogige klasvensters, thans verlaagd. Recentere gebouwen onder plat dak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1882/9, 1887/20, 1910/17, 1913/26, 1939/19, 1964/46, 1966/47, 1970/60, 1983/48, 1990/45.
  • Schoolgebouwen ondergingen metamorfose, in De Krant van West-Vlaanderen, 27 februari 1998.

Auteurs: Callaert, Gonda