• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie volume met beboomd erf weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de U-vormige configuratie weer van woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer Frans Verschatse uit Meulebeke. In 1872 laat eigenaar en fabrikant Joannes Rosseel uit Gent de bijgebouwen vergroten; tevens gebeurt een grenswijziging met de steenweg, die wordt rechtgetrokken. In 1878 registreert het kadaster een aanpassing en uitbreiding van het woonhuis.

Omhaagd erf met toegang via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen). Diepergelegen éénlagig woonhuis van zeven traveeën (nok evenwijdig met straat) met vlechtingen in rechterzijgevel, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen onder strek, waarin geschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling; luiken. Deur met getoogd bovenlicht en sporen van oud huisnummer. Links, aangebouwde aardappelkelder met rondboogtoegang en laadluikje onder lessenaarsdak; rechts, recenter aangebouwde autobergplaats. Aan zuid- en oostzijde, verbouwde, uitgebreide of recentere bijgebouwen onder pannen of golfplaten bedaking.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1872/9, 1878/77.

Auteurs: Callaert, Gonda