Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.

Mogelijk herbouwd in 1880, aldus vermeld en geregistreerd in het kadaster in 1907. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen.
Gelegen aan de straat, omgeven door geknotte wilgen, plataan en heesters; amper zichtbaar door weelderige klimopbegroeiing. Witgekalkte bakstenen kapel onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen) met rechthoekige toegang tussen pilasters. IJzeren nokkruis.

Interieur met gepleisterd korfbooggewelf. Gemetst altaar met ijzeren traliehek. Na vernieling van de oorspronkelijke beelden, huidige beelden naar verluidt geschonken door de Paters Minderbroeders van Tielt, met name beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Heilig Hart, Heilige Antonius van Padua en Heilige Benedictus.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1907/70.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 60-63, 159.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 17.

Auteurs: Callaert, Gonda