Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel waarvan de bouw in 1878 in het kadaster geregistreerd wordt, doch met de vermelding dat dit reeds tien jaar ervoor is uitgevoerd; aangepast in de 20ste eeuw.

Ingeplant op de hoek van een stuk weiland, rechts van de erfoprit van nummer 24. Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen), deels begroeid met klimop. IJzeren nokkruis. Rechthoekige deuropening onder betonnen latei. Gecementeerde zij- en achtergevels met schijnvoegwerk.

Interieur met gepleisterd tongewelf. Gemetst altaar afgescheiden door dubbel traliehek. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (onder meer buste), Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, Heilige Antonius met Kind, Heilige Familie, engelenfiguurtjes; Lourdesmedaillon.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1878/16.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 35-37, 159.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 16.

Auteurs: Callaert, Gonda