Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie drie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Zelfde configuratie van woonhuis, haakse schuurstalvleugel, bakhuis ten zuiden en bijkomend bijgebouwtje ten noordwesten weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaars de weduwe en kinderen van landbouwer Jan Vanlandeghem uit Meulebeke. In 1955 registreert het kadaster de afbraak van het bakhuis en de bouw van nieuwe nutsgebouwen aan zuid- en noordwestzijde.

Toegang naar omhaagd erf met losse verharding en grasperken via ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen pijlers met getraliede mijternisjes, links met beeldje van Sint-Antonius.  Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met witgekalkte erfgevel en muuropeningen onder rechte lateien; deels nieuw schrijnwerk en dito luiken. Deur in donkere bakstenen omlijsting onder uitkragende kroonlijst. Deels gecementeerde zijgevel met onder meer venster met grote roedeverdeling en laaddeur; buitentrap. Recente, grootschalige nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1955/108.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 159.

Auteurs: Callaert, Gonda