• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve op een site minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, met 20ste-eeuwse bestanddelen.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt in de "Veldhoek" een tweewoonst met haaks bijgebouw en bakhuis weergegeven, in die periode in eigendom van landbouwer Pieter Buysse. In de loop van de 19de eeuw wordt de tweewoonst aangepast tot hoeve met L-vormig hoofdvolume en enkele bijgebouwen. In 1905 wordt ten westen ervan, aan de straat, een chicorei-ast opgericht. In 1944 laat de toenmalige eigenaar Georges Verkinderen, tevens eigenaar van de hoeve nummer 1, het huidige woonhuis (thans in verbouwing) met diverse omliggende bijgebouwen oprichten.

Erf ommuurd door deels gecementeerde bakstenen muur met pijlers en metselwerk in visgraatverband. Nieuw ijzeren hek naar voorerf met losse verharding. Woonhuis van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (zwartgeglazuurde pannen) met lagere annex. Roodbakstenen lijstgevel met gebruik van cementering voor plint en vlakke omlijsting van rechthoekige muuropeningen. Haaks aangebouwd bakhuis aan achterzijde. Ten westen, driedelige bakstenen (vermoedelijk vlas-) schuur onder gekoppelde zadeldaken, onder meer afgewolfd met gekartelde bebording; metalen schuifpoorten en laaddeuren; ijzeren buitentrap. Recent groot bijgebouw aan oostzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/125, 1863/138, 1878/155, 1889/10, 1892/16, 1907/153, 1944/13.

Auteurs: Callaert, Gonda