Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Beschrijving

Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.

Historiek

Het huis Sint-Lievensplein 2 is één van de meest beeldbepalende panden van het dorpsplein. De gronden waarop reeds zeer vroeg een pand stond was circa 1830 eigendom van de heer Joseph Van den Bossche, advocaat. Via vererving en verkoop kwam het perceel in 1863 aan Romain De Roeck-De Rycke en kinderen. Hij was landbouwer. In 1882 beslist hij om zijn "bâtiment rural" om te bouwen tot een "maison". Na een overdracht aan vermoedelijk de kinderen De Rouck wordt het terrein in 1904 verkocht aan de heer Florent Van den Bossche-Callebaut (brouwer). Volgend op deze verkoop en reeds opgetekend in het kadaster 1906 wordt het huidige huis opgetekend. Een groot bijgebouw wordt eveneens ingetekend doch niet specifiek benoemd. 37 jaar later (1943) worden de bijgebouwen achter in de tuin opgetrokken.

Beschrijving

Het burgerhuis heeft een ommuurde tuin met hek. Het is opgebouwd volgens het dubbelhuistype met drie ongelijke traveeën, links uitlopend in een achthoekige toren. Op een hardstenen plint verrijst het bakstenen gebouw met lijstwerk en hoekblokken in hardsteen. De ramen met uitzondering van de torenramen op de zolderverdieping, zijn rondbogig. Het afgeknotte tentdak en de torenspits zijn met leien bedekt en bekroond met een gesmede vorstkam. De uitstekende kroonlijst wordt ondersteund door fraai uitgewerkte spanten. Twee dakkapellen doorbreken het dakvlak. Tijdens recente verbouwingscampagnes werd het huis gerenoveerd waarbij de bovendakse schouwen aangepast werden en de ramen op de bovenverdieping hun kleinhouten verloren.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002294, Burgerlijke architectuur te Sint-Lievens-Esse (MERTENS J., 2005).

Auteurs: Mertens, Joeri