Ensemble van dorpswoningen

Beschrijving

Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen, volgens kadaster net als het naastgelegen en later aangepaste huis nummer 58 in 1841 gebouwd voor olieslager Karel Goethals.

Deze richt in 1850 boven op een bestaande rosoliemolen aan de noordwestelijke hoek met de huidige Abeeldreef een houten graan- en oliewindmolen op, gekend als de "Kasteelstraatmolen", "Goethals molen" of "Coussées molen", naar de gekende molenmaker Jules Coussée, die deze in 1880 laat afbreken, waarna de rosmolen tot zijn molenmakersatelier wordt verbouwd en het woonhuis aangepast wordt (zie nummer 58). In 1884 laat de toenmalige eigenaar en brouwer Gustaaf Vanderoughstraete een achterliggend bijgebouwtje afbreken en een stoombrouwerij oprichten. In 1894 krijgt het woonhuis een kleine aanbouw en bijgebouwtje, beide later afgebroken. In 1899 wordt door een grenswijziging het naastgelegen steegje bij de eigendom gevoegd. Later wordt het woonhuis opgesplitst en de achterliggende brouwerij gesloopt.

In oorsprong neoclassicistisch breedhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in geschilderde vlakke omlijstingen. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend op begane grond. Nummer 60 met schuif- en T-ramen en driedelige poort met dito bovenlicht. Nummer 62 met verankerde bakstenen zijgevel, vernieuwd schrijnwerk, ijzeren voetschraper, natuurstenen schamppaaltje en ijzeren hek naar achterliggende tuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1841/2, 1851/10, 1881/1, 1894/6, 1899/3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 827, 1948.

Auteurs: Callaert, Gonda