Ensemble van dorpswoningen

Beschrijving

Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen, volgens kadaster in oorsprong in 1903 gebouwd als één woonhuis met achterliggend werkhuis voor rijtuigmaker Alfons Destoop. Na verkoop in 1910 aan herbergier Emiel Bekaert wordt het woonhuis opgesplitst. Later wordt de achterliggende voormalige rijtuigmakerij afgebroken. Thans hondenkwekerij "Crow's Castle Bears Field".

Oorspronkelijk neoclassicistich breedhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel met imitatiebanden, strekgewijs boven de segmentboogopeningen op begane grond, en schijnvoegen in tweede bouwlaag; plint in imitatiebreuksteen. Bovenvensters in geriemde omlijsting met decoratieve sluitsteen, gewijzigd in linkertravee. Segmentboogdeuren met bovenlichten; nummer 51 met fraai gesculpteerde houten vleugeldeur. Natuurstenen trappen (twee treden). Verankerde bakstenen zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1904/29, 1910/31, 1914/26.

Auteurs: Callaert, Gonda