Ensemble van dorpswoningen

Beschrijving

Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen in spiegelbeeldschema, volgens kadaster gebouwd in 1913 op de plaats van twee bestaande woningen, dit in opdracht van Achiel Bekaert en naar ontwerp van architect R. Vandenberghe.

Woonhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Lijstgevel met kleurrijk metselwerk van rode (parement), geel- en blauwgeglazuurde (banden, strekken) baksteen. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogopeningen met vernieuwd schrijnwerk; voorheen T-ramen, onder meer drieledige benedenvensters. Nummer 50 met korfboogpoort in brede linkertravee. Natuurstenen trappen (twee treden).

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, s.d./ A. Bekaert.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1913/7.